Specialisaties
Ons team bestaat uit therapeuten met elk een eigen specialisatie, die zich continu blijven ontwikkelen door extra opleidingen te volgen en jaarlijks te voldoen aan de Pro Q Kine-vereisten. Door onze nauwe samenwerking zijn onze behandelstrategieën goed op elkaar afgestemd. Hoewel we dezelfde basisprincipes en filosofie delen, benutten we elkaars expertise om een breder en vollediger zorgaanbod te creëren. Dit maakt het mogelijk om bij bepaalde revalidaties elkaars kennis aan te vullen en indien nodig samen te werken om tot het beste behandelresultaat te komen.
Als we merken dat onze eigen behandelingen niet voldoende zijn om het gewenste resultaat te bereiken, vinden we het essentieel om samen te werken met externe specialisten. In overleg met jouw arts verwijzen we je dan gericht door, zodat je altijd de meest passende en kwalitatieve zorg ontvangt.
Manuele Therapie
Manuele therapie wordt uitgevoerd door een manueel therapeut(e). Deze is een gespecialiseerde kinesitherapeut(e) die, naast de universitaire opleiding in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, een aanvullende postgraduaatopleiding heeft gevolgd in gevorderde musculoskeletale revalidatie. Hierdoor beschikt de therapeut(e) over diepgaande kennis van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam, met bijzondere aandacht voor de wervelkolom.
De manueel therapeut(e) is specifiek getraind om oorzakelijke verbanden te herkennen tussen verschillende regio’s binnen het musculoskeletale systeem. Zo kan hoofdpijn bijvoorbeeld voortkomen uit een functiestoornis in de bovenste nekwervels, of kan pijn in de arm het gevolg zijn van een probleem ter hoogte van het schouderblad of de nekregio. Ook kniepijn kan worden veroorzaakt door een aandoening in de heup.
Het doel van manuele therapie is enerzijds om de functie van het bewegingsapparaat te verbeteren, en anderzijds om je te leren hoe je herhaling van klachten kunt voorkomen door middel van oefeningen. De manueel therapeut past vaak passieve mobilisatietechnieken toe en, in bepaalde gevallen (zoals bij blokkades in de rug of nek), gedoseerde impulstechnieken, beter bekend als ‘kraken’. Dit leidt doorgaans tot een verbeterde bewegingsvrijheid en een vermindering van pijn. Naast de fysieke behandeling geeft de manueel therapeut ook instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Onze specialisten:
Vestibulaire revalidatie
Ons vestibulair systeem is een ingewikkeld en uiterst verfijnd samenspel tussen het evenwichtsorgaan, onze ogen en het ‘spiergevoel’ (de informatie die onze skeletspieren doorgeven over positie en spierspanning).
Enerzijds zorgt het voor het behoud van het evenwicht. Anderzijds zorgt het ervoor dat je jouw blik gericht kunt houden op een bepaald object terwijl je jouw hoofd en/of lichaam beweegt.
Door stoornissen in het vestibulair systeem is dit samenspel verstoord waardoor er vaak duizeligheid, een wazige blik bij hoofd- en/of lichaamsbewegingen en evenwichtsstoornissen optreden.
Hierdoor heb je de neiging om lichaamsbewegingen en zeker hoofdbewegingen te vermijden en in het algemeen minder mobiel te zijn. Het fixeren van het hoofd kan neklast als gevolg hebben.
Toch is het belangrijk en noodzakelijk dat je juist deze hoofd- en rompbewegingen uitvoert zodat de hersenen zich bewust zijn van deze stoornis en zich kunnen aanpassen. Dit laatste wordt de plasticiteit van de hersenen genoemd. De oefeningen hebben als doel de blikstabiliteit en het evenwicht te verbeteren en de duizeligheid te verminderen.
Onze specialisten:
Sportkinesitherapie
Sportkinesitherapie begint altijd met een uitgebreid intakegesprek. Hierbij wordt aandacht besteed aan de aard van de klachten, de sport die de patiënt beoefent en de verwachtingen die de patiënt heeft voor zijn of haar herstel. Dit gesprek vormt de basis voor een sportspecifiek onderzoek, waarbij de kinesist gericht kijkt naar de bewegingspatronen en fysieke eisen die met de sport gepaard gaan.
Op basis van de bevindingen wordt een op maat gemaakt revalidatieschema opgesteld. Dit schema wordt dynamisch aangepast naarmate de revalidatie vordert en richt zich op meerdere belangrijke aspecten, zoals kracht, lenigheid, coördinatie, snelheid en uithoudingsvermogen. De behandeldoelen zijn erop gericht om de sporter weer optimaal te laten presteren, met oog voor een evenwicht tussen fysieke belastbaarheid en het voorkomen van overbelasting.
Sportkinesitherapie is echter niet alleen bedoeld voor sporters met een blessure. Het kan ook worden ingezet ter preventie van blessures. Hierbij ligt de nadruk op het versterken van de zwakke schakels in het lichaam, het verbeteren van de sporttechniek en het optimaliseren van het bewegingsapparaat om blessures te voorkomen. Dit preventieve aspect wordt, net zoals bij de revalidatie, volledig afgestemd op de specifieke eisen van de sport die de patiënt beoefent.
De combinatie van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak, sportanalyse en individuele begeleiding maakt sportkinesitherapie tot een onmisbare schakel voor sporters die zowel blessurevrij willen blijven als hun prestaties willen verbeteren.
Onze specialisten:
Neuromotorische kinesitherapie
Neuromotorische revalidatie richt zich op het behandelen van aandoeningen die de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen aantasten. Deze therapie, die voornamelijk gebruik maakt van oefentherapie, streeft naar een zo optimaal mogelijk herstel van zowel motorische als sensorische functies. Het doel is om de patiënt te helpen het functioneren in het dagelijks leven te verbeteren, ondanks de beperkingen die door neurologische aandoeningen worden veroorzaakt.
Neurologische aandoeningen zoals een beroerte, multiple sclerose, Parkinson, dwarslaesies, en traumatisch hersenletsel kunnen een breed scala aan symptomen met zich meebrengen. Deze symptomen variëren sterk van persoon tot persoon en kunnen onder meer bestaan uit een verminderde gevoeligheid, problemen met de coördinatie van de ledematen, evenwichtsstoornissen, spasticiteit of zelfs volledige verlamming.
Tijdens de revalidatie wordt er gewerkt aan het verbeteren van kracht, coördinatie, evenwicht en mobiliteit. De therapie kan ook helpen om nieuwe strategieën en compensatiemechanismen aan te leren die het dagelijks functioneren bevorderen, met als doel de zelfstandigheid van de patiënt te vergroten.
Kortom, neuromotorische revalidatie is een essentiële therapievorm voor patiënten met neurologische aandoeningen, omdat het gericht is op het herstellen van verloren functies en het verbeteren van de levenskwaliteit, ondanks blijvende fysieke beperkingen.
Onze specialisten:
Pre- en postnatale kinesitherapie
Prenatale kinesitherapie
De sessies prenatale kinesitherapie omvatten meestal 3 tot 4 sessies en bieden zowel educatie als gerichte oefeningen om je optimaal voor te bereiden op de zwangerschap en de bevalling. Tijdens deze sessies krijg je waardevolle informatie over de verschillende fases van de zwangerschap en het bevallingsproces. Daarnaast ligt de nadruk op lichaamsbeweging, waarbij er specifiek aandacht wordt besteed aan houdingscorrectie, stretchoefeningen en het bewust worden van de bekkenbodemspieren.
Naast deze fysieke aspecten wordt er ook veel belang gehecht aan ontspanning en ademhaling. Oefeningen die je helpen om spanning te verminderen en je ademhaling onder controle te houden, zijn essentieel om zowel tijdens de zwangerschap als bij de bevalling goed voorbereid te zijn. Verder worden er technieken aangeleerd om weeën op te vangen en baringsoefeningen die je helpen tijdens de bevalling, inclusief efficiënte perstechnieken.
De partner speelt vaak een belangrijke rol in deze sessies. Samen oefenen kan een positieve invloed hebben op het verloop van de bevalling en zorgt ervoor dat de partner actief betrokken is in het proces.
Postnatale kinesitherapie
Na de bevalling richt postnatale kinesitherapie zich op het veilig hervatten van je dagelijkse activiteiten en/of sport. In deze fase ligt de focus vooral op het herstellen en versterken van de bekkenbodemspieren, buikspieren en de ‘core’. Ook ademhalingsoefeningen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze helpen om je lichaam te stabiliseren en je energie beter te reguleren.
Postnatale sessies helpen je om stap voor stap je kracht en conditie terug op te bouwen, zodat je op een veilige en verantwoorde manier kunt terugkeren naar je gebruikelijke activiteiten. Speciale aandacht wordt besteed aan het voorkomen van overbelasting en het herstellen van eventuele zwakke plekken die zijn ontstaan door de zwangerschap, bevalling of postnatale periode.
Onze specialisten:
Osteopathie
Osteopaten kijken naar het lichaam als één geheel en proberen niet alleen de symptomen te behandelen, maar ook de onderliggende oorzaak van de klachten aan te pakken. Deze kan soms op een andere plek liggen dan de klacht zelf. Als osteopaat gebruiken we onze handen om spanningen, blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam op te sporen en te behandelen, met als doel het bevorderen van de mobiliteit, het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van het lichaam.
Wat zijn de indicaties voor osteopathie?
Musculoskeletale klachten:
- Rug- en nekpijn: Chronische en acute rug- of nekpijn.
- Gewrichtspijn: Bijvoorbeeld pijn in de schouders, knieën, heupen of andere gewrichten.
- Spierpijn of -spanningen: Zoals peesontstekingen, spierpijn, enz.
Hoofdpijn:
- Spanningshoofdpijn, migraine, …
Spijsverteringsklachten:
- Prikkelbare-darmsyndroom, zuur-oprispingen, opgeblazen gevoel, constipatie, …
Menstruatiepijn
Stressgerelateerde klachten:
- Hyperventilatie, burn-out, …
Overige klachten:
- Sinusitis, tinnitus, duizeligheid, kaakklachten, …
Onze specialisten:
Bekkenbodemkinesitherapie
Bekkenbodemkinesitherapie, ook wel bekkenbodem-reëducatie genoemd, richt zich op het verbeteren van de controle over de bekkenbodemspieren. Door deze therapie te combineren met tip over een aangepaste houding en andere leefgewoonten, kunnen bekkenbodemklachten worden verminderd, behandeld of zelfs voorkomen.
Veelvoorkomende indicaties voor bekkenbodemkinesitherapie zijn:
- Urine-incontinentie
- Incontinentie van windjes en/of stoelgang
- Verzakking (prolaps)
- Voor en/of na gynaecologische ingrepen
- Na urologische ingrepen
- Constipatie
- Seksuele disfuncties zoals dyspareunie of vaginisme
- Pre- en postnatale begeleiding
- Pijnklachten in de vulva-, anale- of bekkenregio
- Zindelijkheid
- Bedplassen
- Preventie: voorkomen is beter dan genezen!
Wat kun je verwachten van een consultatie bij de bekkenbodemtherapeut?
De aanpak is altijd discreet en professioneel. Tijdens de eerste afspraak zal de kinesitherapeut vooral luisteren naar jouw verhaal om een goed beeld te krijgen van je klachten. Samen stellen jullie een behandelplan op, en je krijgt direct gericht advies.
Een inwendig onderzoek van de bekkenbodemspieren vindt vaak pas plaats bij de tweede consultatie, en alleen als dat noodzakelijk is. Weet dat dit altijd vooraf met jou wordt besproken en dat het onderzoek niet in alle gevallen nodig is. Alles gebeurt stap voor stap, met duidelijke uitleg, zodat jij je comfortabel voelt.
Onze specialisten:
Lymfedrainage
De MLDV is een zachte massagevorm toepasbaar op het hele lichaam. Deze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
Deze methode is toepasbaar op de volgende klachten, waaronder:
- Oedemen (lymfeoedeem, na trauma, na een operatieve ingreep)
- Spierpijnen en spierletsels
- Auto-immuunziekten
- Klachten van het zenuwstelsel
- Stressgerelateerde klachten
- Keel-, neus- en ooraandoeningen
- Ademhalingsproblemen
Onze specialisten:
Dry Needling
Dry needling is een therapie waarbij specifieke spieren worden aangeprikt om een snelle en langdurige ontspanning te bevorderen. Dit verschilt van acupunctuur, waarbij meerdere naalden oppervlakkig en voor langere tijd in het lichaam blijven. Bij dry needling wordt een dunne naald precies in een triggerpoint van een spier geplaatst.
Een triggerpoint is een verkrampt gebied in een spier dat naast lokale drukpijn vaak ook uitstralende pijn naar andere delen van het lichaam veroorzaakt. Tijdens de dry needling wordt de naald pijnloos in het triggerpoint ingebracht. Zodra de naald de verkrampte spier bereikt, veroorzaakt dit een korte aanspanning gevolgd door een diepe ontspanning. Deze techniek helpt om spierpijn en spanning effectief te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.
Onze specialisten:
Pre- en postoperatieve kinesitherapie
Pre- en postoperatieve kinesitherapie speelt een cruciale rol in het herstelproces rondom een operatie.
Preoperatieve kinesitherapie bereidt je lichaam voor op de ingreep door het versterken van spieren, verbeteren van mobiliteit en optimaliseren van de conditie. Dit helpt complicaties te voorkomen en zorgt voor een sneller herstel na de operatie.
Postoperatieve kinesitherapie richt zich op het herstellen van functies na de ingreep. Door gerichte oefeningen wordt de mobiliteit hersteld, spierkracht opgebouwd en de pijn verminderd. Dit draagt bij aan een vlottere revalidatie en een veilig herstel van de dagelijkse activiteiten.
Onze specialisten:
Geriatrie
Kinesitherapie voor geriatrische patiënten is speciaal gericht op het ondersteunen en verbeteren van de mobiliteit, zelfstandigheid en levenskwaliteit van ouderen. Naarmate mensen ouder worden, kunnen fysieke beperkingen zoals verminderde spierkracht, evenwichtsproblemen, gewrichtsproblemen of chronische aandoeningen de dagelijkse activiteiten bemoeilijken.
Een geriatrische kinesitherapeut helpt patiënten deze uitdagingen te overwinnen door te werken aan spierversterking, coördinatie, mobiliteit, houding en evenwicht. Dit draagt niet alleen bij aan een betere fysieke gezondheid, maar vermindert ook het risico op vallen, wat voor veel ouderen een grote zorg is.
Elke behandeling wordt afgestemd op de individuele behoeften en capaciteiten van de patiënt. Door middel van specifieke oefeningen en technieken helpen we senioren om de dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, opstaan, traplopen of het gebruik van hulpmiddelen, beter uit te voeren. Daarnaast geven we advies over preventieve maatregelen en thuisoefeningen om het herstel te ondersteunen en de verdere achteruitgang van functies te vertragen.
Onze specialisten:
Hyperventilatie
Hyperventilatie is letterlijk vertaald een te veel in- en uitademen of gulzig ademen. Er zijn 2 vormen van hyperventilatie. De acute vorm (die vaak bij iedereen bekend is) en de chronische vorm (eentje die minder bekend is, vaak subtiel aanwezig is en onzichtbare klachten geeft).
Veelvoorkomende voorbeelden van klachten van chronische hyperventilatie zijn:
- Tintelingen
- Duizeligheid
- Krop in de keel
- Ademnood
- Geeuwen
- Zeurende pijn aan je romp
- Verkramping van je diafragma
- Hartkloppingen
- Rug- en nekpijn
- Slapeloosheid
- Paniekaanvallen
Heel vaak zijn er een aantal triggers die deze klachten uitlokken. Het is in de therapie dan ook de bedoeling, om aan de hand van een lichamelijke, mentale, emotionele en gedragsmatige benadering, deze triggers op te sporen en aan te pakken.
Onze specialisten:
Ontwikkelingsstimulatie bij baby’s
Vanaf de geboorte begint je kleintje spelenderwijs de wereld te ontdekken en leert het al snel allerlei nieuwe vaardigheden. Zelfs al voor het eerste levensjaar doorloopt je baby belangrijke ontwikkelingsmijlpalen zoals de eerste glimlach, het hoofdje optillen, omrollen, zitten, kruipen, staan en uiteindelijk ook de eerste stapjes. Hoewel deze mijlpalen doorgaans in een gelijkaardige volgorde worden bereikt, zal elk kind dit op zijn of haar eigen tempo verwerven.
Soms kan het voorkomen dat je kindje één of meerdere motorische vaardigheden wat later, anders of niet ontwikkelt. We spreken dan van een vertraagde, atypische of variante ontwikkeling. Dit hoeft niet meteen te wijzen op een onderliggend neurologisch of orthopedisch probleem, maar kan bijvoorbeeld een beperkte bewegings- of exploratiedrang of een voorkeurshouding als oorzaak hebben.
Het tijdig herkennen en stimuleren van variatie in houdingen en bewegingen kan een gezonde motorische ontwikkeling bevorderen. Aan de hand van een intakegesprek, grondige observaties en, indien nodig, verder onderzoek, bekijkt de therapeut daarom waar jouw kindje een extra duwtje in de rug nodig heeft. Samen met jou gaat de therapeut daarna spelenderwijs aan de slag om (moeizame) houdingen en bewegingen uit te lokken en in te oefenen. Ouderinstructies zijn hierbij essentieel. Je therapeut leert jou hoe je jouw kindje in het dagelijks leven kunt ondersteunen en uitdagen, tijdens o.a. verschonings-, voedings-, en speelmomenten, zodat jullie samen die mooie stapjes in de ontwikkeling kunnen zetten.
Mogelijke indicaties voor ontwikkelingsstimulatie zijn:
- Asymmetrie (voorkeurshouding, torticollis, plagiocefalie)
- Prematuriteit
- Vertraagde of variante ontwikkeling
- Variante ontwikkeling (vb. poepschuiver, tenenloper)
- Hypotonie, laxiteit
- Te weinig variatie in het bewegingspatroon
- …